Kerékpáros vezetéstechnika alapszabályai– nemcsak kerékpárosoknak

 


Lendület, önbizalom és együttműködés a közlekedésben.


Néhány egyszerű technika elsajátításával a közlekedés magabiztos szereplője lehet bárki kerékpárosként is. Nem mintha a kerékpározás különösen veszélyes lenne: egy amerikai tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a kerékpározás nem veszélyesebb, mint maga az élet általában. A forgalomban kerékpározás ugyanakkor elsőre riasztónak hangozhat, és mint általában az életben a felkészülés itt is hasznos lehet az első tapasztalatok megszerzése előtt.
 


Útvonalválasztás


Gyakori hiba, hogy kezdő kerékpárosok a megszokott autós útvonalakat választják. Használd a párhuzamos kis forgalmú utcákat.


Szemezés


Folyamatosan figyeljük az útvonalunkat keresztező közlekedők szándékát. Legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer a szemkontaktus.

 


Kinyíló ajtók


A városi közlekedést leginkább ismerő futárok szerint a kinyíló ajtók jelentik a legnagyobb kockázatot, ezért tartsunk megfelelő oldaltávolságot a parkoló autók mellett.


Útviszonyok, időjárás

 


Öltözködjünk és vezessünk az útviszonyoknak megfelelően. A kerékpár stabilitása és fékútja nagyon megváltozhat kátyús úton vagy esős időben.


Pozíció a sávban: inkább beljebb


A járdaszegélyre tapadó kerékpáros a hirtelen lelépő gyalogosoknak kevesebb esélyt ad, és a jobb oldali keresztutcából érkezőket később észleli, ahogy őt sem veszik észre időben.