Hogyan formáljuk munkahelyünket kerékpáros-baráttá?

 

Több céget is segítettünk már a kerékpáros barát átalakulásban (Magyar Nemzeti Bank, Trafó).

Kérje ke a tanácsainkat: TOVÁBB: az online segítségnyújtáshoz 

 

 

- Aktív kerékpáros közösség szerepe a legfontosabb

a munkahelyek kerékpárosbaráttá tételében. A kerékpárosok közötti együttműködést szolgálhatja a levelezőlista és intranet oldalak létrehozása, céges csapatok indítása a kerékpáros kampányokon (pl KAMBA), közös hálózati tárhely kialakítása, ahol a kerékpáros közösség anyagai, fotói hozzáférhetővé tehetőek a kerékpárosok mellett a munkahely valamennyi dolgozója számára.

 

- Vezetés/döntéshozói támogatás

elnyerése szintén elengedhetetlen a kerékpározáshoz szükséges háttérinfrastruktúra kialakításához. A kerékpáröltözők/tárolók kialakítása hosszú távú beruházási döntés, amihez a pénzügyi források hozzárendeléséről kell határozni. Sokat segíthet, ha aktív kerékpáros vezetők dolgoznak a cégnél, akik saját tapasztalattal is rendelkeznek a kerékpározás támogatásának szempontjairól. A Magyar Nemzeti Bankban Király Júlia, illetve korábban Hamecz István is támogatta a kerékpárosok törekvéseit, de hasonló szerepet tölt be Jaksity György is a Concorde Zrt-nél.

TOVÁBB:  Hogyan győzzük meg vezetőinket a kerékpározás támogatásáról?

 

 

 

- Műszaki szolgáltatásokat végző részleggel történő egyeztetés

azért különösen fontos, mert a kerékpáros infrastruktúra kialakítását és fenntartását a cégek műszaki szolgáltatásokért felelős területei végzik. A kerékpártároló típusának kiválasztásához, illetve a tárolók elrendezéséhez például érdemes tanácsokat adni a beszerzést, illetve kivitelezést végző kollégáknak.

 

- Hatékony kommunikáció kulcseleme a sikernek.

A kerékpáros közösségnek meg kell próbálnia elérnie az intézmény még más közlekedési módokat választó dolgozóit. A hólabdahatás a kis közösségekben nagyon erős lehet, a belső terjesztésű újságokban publikált kerékpározást népszerűsítő cikkekkel, intranetes megjelenésekkel a kerékpáros közösségek létszáma gyorsan megtöbbszörözhető. A legtöbb embert ugyanakkor a személyes megkereséssel/megszólítással lehet elérni.

 

- Intézményi társadalmi felelősségvállalásnak is komoly szerepe lehet.

Olyan cégeknél, amelyek intézményi céljaik mellett a társadalmi felelősségvállalást is fontosnak tartják, a fenntartható fejlődést szolgáló reformok, például a környezetbarát közlekedési módok támogatása több támogatást szerezhetnek. Ennek keretében a legtöbb magyar nagyvállalatnál a közlekedési stratégia/támogatások újragondolására lehet szükség. A fenntartható városi élethez elengedhetetlen a környezetbarát közlekedés támogatása. A Cafetéria rendszeren keresztül adott BKV-bérlet vásárlás mellett ebben a következő intézkedések segíthetnek:

 Munkáltatói hozzájárulás a kerékpárvásárláshoz
 Vállalati gépjárművek ingyenes parkolási rendszerének díjkötelessé tétele
 Vállalati gépjárműparkok fokozatos leépítése
 A kerékpárok adóterheinek csökkentésére vonatkozó javaslatok támogatása
 Programok a munkavállalói értékrend átalakítására (a tömegközlekedés nem szégyen, és az autózás nem erény)